הנטייה הטבעית היא לחשוב שתפקידו של עורך הדין בתאונות אופנוע מסתכם רק בהגשת תביעה וניהולה מול הרשויות, אך בפועל – מדובר בהרבה יותר מזה. למעשה, עורך דין הוא הגורם המנהל את האירוע, והוא איש הקשר הראשון שאליו תרצו לפנות במקרה שקרתה לכם או לאחד מקרוביכם תאונה עם אופנוע.

 

עו"ד תאונות אופנוע

לא סתם אומרים שאופנוע הוא כלי מסוכן, אבל כמה מסוכן הוא באמת? למעשה, ההבדלים בין תאונה עם אופנוע לבין תאונה עם רכב פרטי הם משמעותיים ביותר. היות שאופנוע הוא כלי רכב קטן וחשוף, הוא מעמיד את הרוכבים בסיכון גבוה לפגיעות קטלניות. זו לא רק השערה, אלא ישנם נתונים המגבים אותה: למשל, הידעתם שבישראל, בעוד שרוכבי האופנועים מהווים רק כ-4% מכלל כלי הרכב על הכבישים, הם מעורבים בכ-20% מהתאונות הקטלניות? 


זה אם כן, נתון שממחיש את הסכנה האינהרנטית ברכיבה על אופנוע. אחת הסיבות המרכזיות לכך, היא שבעוד שבתאונת רכב רגיל, הנהג והנוסעים מוגנים במידה מסוימת על ידי מעטפת הרכב, רוכבי אופנוע חשופים לחלוטין למכות ולפגיעות הנגרמות בתאונה, בין אם מדובר בהתנגשות עם רכב אחר או בהחלקה על הכביש. יתרה מכך, אופי הפגיעות בתאונות אופנוע לרוב חמור יותר, והן כוללות שברים, פגיעות ראש ונזק בלתי הפיך לגוף, דבר המעצים את הסכנות וההשלכות הפיזיות של תאונות אלו.

 

קשיים ייחודיים בתביעת פיצויים לרוכבים על אופנוע

ישנם מספר קשיים משפטיים שניצבים בפני רוכבי אופנוע לאחר תאונה, כאשר אחד המרכזיים שבהם הוא היעדר ביטוח חובה בתוקף. ההערכות מצביעות על כך ש-40% מבעלי האופנועים והקטנועים בישראל אינם מבוטחים בביטוח חובה, מה שמעמיד אותם במצב משפטי מורכב במקרה של תאונה. הבעיה היא, שרוכב אופנוע ללא ביטוח חובה אינו יכול להגיש תביעה לפי חוק הפלת"ד, ובמקרה כזה נאלץ לפנות לתביעת נזיקין, הדורשת הוכחת אשמה וקשר סיבתי בגרימת התאונה; זה בין היתר מה שעלול להאריך את משך ההליכים המשפטיים עוד יותר, ובמקרים אחדים אף לפגוע בקבלת הפיצוי המתאים. 

בנוסף, הליכים משפטיים עלולים להתארך בשל עיכובים בבדיקות, הערכות שמאיות, ומגעים עם חברות הביטוח, אשר עשויות לנסות להקטין את סכום הפיצויים או לערער על חומרת הפגיעה. כל אלו מציבים את רוכבי האופנוע בפני אתגרים משפטיים מורכבים, שדורשים מיומנות והתמחות מיוחדת בניהול תביעות פיצויים. מיומנות זו, שמורה בבלעדיות לעורכי דין העוסקים בתחום נזקי הגוף.

 

מדוע יכול להיות קשה לרוכבי אופנוע לקבל פיצויים לאחר התאונה?

אז אם נסכם, ניתן לומר שקבלת פיצויים לאחר תאונת אופנוע היא תהליך מורכב. זאת, משום שמעבר להיעדר ביטוח חובה, שמונע מרבים מהרוכבים להגיש תביעה לפי חוק הפלת"ד, אתגר מרכזי נוסף שמהווה את "האבן הכבדה" בתביעה שבדרך כלל אף גורם לעיכובה, הינו שלב הוכחת הנזקים – על אחת כמה וכמה אם קיימות פגיעות רב-מערכתיות שהתפתחו לאורך זמן ולא התגלו מיד לאחר התאונה. 

נוסיף כי בין היתר רוכבים רבים נתקלים בקשיים לא פעם הקשורים לתיאום בין הרשויות וקבלת חוות דעת רפואיות, שכן קביעת אחוזי נכות יכולה להשתנות בהתאם לחוות דעת שונות. גם הלחצים מצד חברות הביטוח, שלעתים קרובות מנסות לצמצם את הפיצויים או להגיע לפשרות מוקדמות, לא מפחיתים את מידת הקושי בתהליך – קל וחומר כשמדובר בנפגעים שאינם מודעים בצורה מיטבית לזכויותיהם או לחוקי הביטוח המורכבים.

דילוג לתוכן